sobota, 2 grudnia 2017

Pizza z mięsem i pomidorkami


  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml mleka
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • pomidorki koktajlowe
  • 15 dag żółtego sera
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  1. Do mąki wkruszam drożdże, dodaję oliwę i sól. Dolewam ciepłe mleko, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Oprószam je lekko mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Mięso podsmażam na oleju. Dodaję posiekany czosnek, podlewam wrzątkiem. Duszę, doprawiam. Koncentrat mieszam z 2 łyżkami wody i przyprawami.
  3. Ciasto cienko rozwałkowuję, smaruję sosem. Wykładam na nie mięso, posypuję startym serem, obkładam pomidorkami. Piekę 25 minut w 220 st. C.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia