sobota, 17 marca 2018

Babka czekoladowa na winie




Składniki:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml czerwonego wina
  • 10 g czekolady gorzkiej




Przygotowanie:


  1. Masło ucieram z cukrami. Ucierając dodaję po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, wino, a na końcu pokrojoną w kostkę czekoladę. Masę łączę z ubitą pianą z białek. 
  2. Gotową masę wylewam do natłuszczonej formy. Piekę 60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu babkę można udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub polać lukrem.








Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia