czwartek, 30 listopada 2017

Maślankowe racuchy z jabłkami

  •  3 jabłka
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
  1. Jabłka obieram, oczyszczam, grubo ścieram i skrapiam sokiem z cytryny. Masło stapiam, studzę. Jajka ucieram z cukrem i solą. Wlewam masło i maślankę oraz wsypuję mąkę przesianą z proszkiem. Dokładam starte jabłka i mieszam mikserem.
  2. Łyżką nakładam ciasto na rozgrzaną patelnię. Posypuję cukrem z wanilią, podaję z dżemem jabłkowym.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia